June 14, 2024

Det är ledarna med Grit som skiljer agnarna från vetet!

Att osäkerhet och snabba kast är en del av vårt nya normala är ju ett faktum. Vilka ledarkvaliteter behövs?

En transformation kräver Grit, mycket Grit!

Det är inget snack om saken. Det är tufft att jobba i näringsliv och offentlig sektor idag. Mycket händer i världen och vi har dåligt kontroll på vad. Covid-19 pandemin är ett utmärkt exempel på händelser i omvärlden, som inte är förutsebara, som sätter en enorm press på organisationer. Finanskrisen ett annat och vanliga konjunktursvängningar ett tredje. Ledare idag måste hantera, förutom allt det som omvärldens förändringar bjuder på, granskning i media, tapp av stora kunder och transformationer med alla utmaningar det innebär.

Medgångar avlöser motgångar, ibland går det lätt och ibland är det tufft.

Så, vilka ledarkvaliteter behövs i dessa tider? Jo, vi behöver ledare som inte viker ner sig vid motgångar eller i mitten av tuffa transformationer. Vi behöver ledare som inte ger upp. Som kämpar på, även när det går tungt. Som ser till att vi går i mål.

Undrar om det inte är dags att fokusera på just dem. De som står stadigt när det blåser, de där man vill hålla i handen när det går tufft. Angela Duckworth tycker det och har skrivit boken Grit (kan översättas till ”driv och ett djävla anamma”). Vi håller med henne om betydelsen av Grit och menar att tuffa och turbulenta tider kräver ledare av ett tufft uthållighetsvirke. Och det har inget med talang eller begåvning att göra. Grit handlar om helt andra egenskaper.

När man blir antagen vid Westpoint (militärutbildning i USA) väntar något som kallas odjuret. Det är en kasern där rekryterna bor under sitt 7 veckors långa och erkänt tuffa träningsprogram. Det är full fart från kl 05.00- 22.00 och lite tid att vila. Relativt många hoppar av utbildningen eftersom den är väldigt tuff och de hoppar av tidigt i den.

Amerikanska psykologer har intresserat sig för varför vissa hoppar av och andra inte.

Amerikanska psykologer ställde sig frågan om det var de talanglösa individerna som hoppade av men det visade sig inte vara så. Det som skiljde agnarna från vetet var en inställningsfråga: att aldrig ge upp. Det finns helt enkelt de som fungerar utmärkt under goda omständigheter men viker ner sig när det går tufft och det finns dom som inte viker ner sig överhuvudtaget. De som aldrig ger upp, de med Grit.

Det som utmärkte de med ”Grit” var:

1.   Kämpa vidare trots misslyckanden

2.   Vilja att ständigt bli bättre och en vilja att lära mer

3.   Att aldrig bli nöjd, och vara nöjd med det

4.   Målmedvetenhet

5.   Hårt arbetande med snabb återhämtningsförmåga

6.   Och en inre kompass som visar vägen

Det är inte talang eller begåvning som är det viktiga här, det är passion och uthållighet som skapar de högpresterande individerna.

I idrottens värld finns det många exempel på idrottsstjärnor som kanske inte har den största talangen, men de har passion och uthållighet och det är den kombinationen som gjort dem till stjärnor.

En fotbollsspelare vi känner. Han var mittfältare i ett allsvensk fotbollslag och som bäst fick han spela någon landskamp. Han berättade för oss att han var nära nog talanglös för fotboll och långt efter de med talang. Han platsade aldrig i skollag och bedömdes tidigt som en som borde göra någonting annat. När det jonglerades med bollen på träningar hade de flesta upp till hundra tillslag, han hade aldrig klarat mer än tio. Men han hade bestämt sig, kämpade på och gav aldrig upp. Det fanns aldrig i hans huvud. Han sa att han alltid tränat extra och - detta älskar vi - alltid givit 100% på varje träning och i varje match. Inte en gång hade han maskat eller sparat sig. Det var hans Grit som gjorde honom till en väldigt bra fotbollsspelare. Inte talangen.

Grit är viktigare än talang.

Vi håller med Angela Ducksworth. Grit är viktigare än talang. Idag särskilt mycket eftersom det är de ständiga transformationernas tid. Och de har kommit för att stanna. De är tuffa, tar tid och kräver ledare som står pall och inte viker ner sig. Aldrig och inte en tum!

Vi tror så mycket på behovet av Grit i turbulenta tider och vid tuffa transformationer och vi vill dra vårt strå till stacken.

En förändringsledares krafter går inte bara åt till att hålla sig själv på banan.

Nä, en förändringsledares krafter går också åt till att skapa och sprida energi i sin organisation. Detta är nog så viktigt och även här är GRIT en nyckel. Det gäller att vara utrustad med drivkraft och ihärdighet för att nå långsiktiga mål även om det går tungt. Idag är uthålliga förändringsledare en bristvara. Likt börsen har värdet på dem gått upp övertiden.

Med GRIT och energi är mer än hälften vunnet. Kombinerat med passande erfarenhet och rätt personlighet så vinns resten!

Vill du bli en energiledare som kan driva den anpassning som blir avgörande för din organisations överlevnad? Kolla då in vår onlinekurs Energiledarskap® under våra Produkter. 

Skriven av:

Jennie Brobeck

Läs mer

Fler artiklar

Vi deltar ofta i intressanta och utvecklande situationer som debatter, podcasts och artiklar. Här hittar ni ett axplock av olika medier.

Riverjump Reflekterar
2024-06-14
Från Prat Till Resultat - vardagens ledarskap

Småpratet är en huvudnyckel till utveckling, affärer och ett bra resultat på sista raden. Och, det är i småpratet bl a kulturen och kreativiteten byggs.

River Jump reflekterar
2024-06-14
Det gäller att hänga med, imorgon är redan här

Världens största hotellföretag äger inga hotell – Airbnb, världens största taxibolag äger inga bilar – Uber. Hur ser det ut för er i morgon?

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev! Vi spammar inte, vi skickar ett utskick ungefär varannan vecka med information och artiklar kring ledarskap och förändring.

Tack! Du har nu signat upp för vårt nyhetsbrev.
Oops! Något blev fel. Kontrollera dina uppgifter igen.