March 13, 2021

En transformation kräver Grit!

Det är tufft att jobba i näringsliv och offentlig sektor idag. Mycket händer i världen och vi har dåligt kontroll på vad. Vilka ledarkvaliteter behövs?

En transformation kräver Grit, mycket Grit!

Det är inget snack om saken. Det är tufft att jobba i näringsliv och offentlig sektor idag. Mycket händer i världen och vi har dåligt kontroll på vad. Corona-krisen är ett utmärkt exempel på händelser i omvärlden, som inte är förutsebara, som sätter en enorm press på organisationer. Finanskrisen ett annat och vanliga konjunktursvängningar ett tredje. Ledare idag måste hantera, förutom allt det som omvärldens förändringar bjuder på, granskning i media, tapp av stora kunder och transformationer med alla utmaningar det innebär.

Medgångar avlöser motgångar, ibland går det lätt och ibland är det tufft.

Så, vilka ledarkvaliteter behövs i dessa tider? Jo, vi behöver ledare som inte viker ner sig vid motgångar eller i mitten av tuffa transformationer. Vi behöver ledare som inte ger upp. Som kämpar på, även när det går tungt. Som ser till att vi går i mål.

Undrar om det inte är dags att fokusera på just dem. De som står stadigt när det blåser, de där man vill hålla i handen när det går tufft. Angela Duckworth tycker det och har skrivit boken Grit (kan översättas till ”driv och ett djävla anamma”). Vi håller med henne om betydelsen av Grit och menar att tuffa och turbulenta tider kräver ledare av ett tufft uthållighetsvirke. Och det har inget med talang eller begåvning att göra. Grit handlar om helt andra egenskaper.

När man blir antagen vid Westpoint (militärutbildning i USA) väntar något som kallas odjuret. Det är en kasern där rekryterna bor under sitt 7 veckors långa och erkänt tuffa träningsprogram. Det är full fart från kl 05.00- 22.00 och lite tid att vila. Relativt många hoppar av utbildningen eftersom den är väldigt tuff och de hoppar av tidigt i den.

Amerikanska psykologer har intresserat sig för varför vissa hoppar av och andra inte.

Amerikanska psykologer ställde sig frågan om det var de talanglösa individerna som hoppade av men det visade sig inte vara så. Det som skiljde agnarna från vetet var en inställningsfråga: att aldrig ge upp. Det finns helt enkelt de som fungerar utmärkt under goda omständigheter men viker ner sig när det går tufft och det finns dom som inte viker ner sig överhuvudtaget. De som aldrig ger upp, de med Grit.

Det som utmärkte de med ”Grit” var:

1.   Kämpa vidare trots misslyckanden

2.   Vilja att ständigt bli bättre och en vilja att lära mer

3.   Att aldrig bli nöjd, och vara nöjd med det

4.   Målmedvetenhet

5.   Hårt arbetande med snabb återhämtningsförmåga

6.   Och en inre kompass som visar vägen

Det är inte talang eller begåvning som är det viktiga här, det är passion och uthållighet som skapar de högpresterande individerna.

I idrottens värld finns det många exempel på idrottsstjärnor som kanske inte har den största talangen, men de har passion och uthållighet och det är den kombinationen som gjort dem till stjärnor.

En fotbollsspelare vi känner. Han var mittfältare i ett allsvensk fotbollslag och som bäst fick han spela någon landskamp. Han berättade för oss att han var nära nog talanglös för fotboll och långt efter de med talang. Han platsade aldrig i skollag och bedömdes tidigt som en som borde göra någonting annat. När det jonglerades med bollen på träningar hade de flesta upp till hundra tillslag, han hade aldrig klarat mer än tio. Men han hade bestämt sig, kämpade på och gav aldrig upp. Det fanns aldrig i hans huvud. Han sa att han alltid tränat extra och - detta älskar vi - alltid givit 100% på varje träning och i varje match. Inte en gång hade han maskat eller sparat sig. Det var hans Grit som gjorde honom till en väldigt bra fotbollsspelare. Inte talangen.

Faktum är att den inställningen är viktig

Om du stannar till och tänker lite på det han sa. Att han alltid givit 100 procent. Om du sitter i ett möte, varför inte ge 100 procent du ska ju ändå sitta där. Ett kundbesök på samma sätt. Om du är på ett kundbesök så var för inte ge allt du har. Det verkar ju onödigt att bara ge 50 eller 60 procent. Än en gång. Du ska ju ändå vara där.

Jennie är den av oss som har mest Grit. Att ge upp finns inte och motgångar ger henne mer bränsle än bekymmer. Hon jobbar stenhårt med allt hon företar sig för att sen vila och återhämta sig snabbt och bli redo för nya utmaningar. Faktum är att jag skrattade gott när jag läste om Grit eftersom det passar in till 100% på henne. Så varför inte ge henne pennan:

Jag (Jennie) har haft en känsla för att just Grit är en huvudegenskap hos ledare när det gäller att driva transformationer. Jag har lärt mig hur svårt det är att definiera de som har Grit när det går lätt. När det går tungt står det nästan skrivet i pannan på dem. En stor förändring jag var med om att driva skapade stort engagemang i ledningsgruppen. Planeringen och sampratandet fungerade fint och alla var med på noterna. Det kändes kul och som att det skulle bli en spännande resa. Som alla förändringar, som alla transformationer började det att gå tungt efter ett tag. Medarbetarna var missnöjda och själva syftet med förändringen lyckades vi inte nå ut med. Ju tyngre det gick ju mer slokörade blev Annelie och Mats. Deras energi sjönk och de gjorde ett allt sämre jobb. Deras enheter fick till slut mest gnäll och drabbades av att duktigt folk slutade, till slut även Annelie och Mats. Eva däremot hade en annan avdelning och en helt annan inställning. Hon sporrades av att det gick tufft och sa ofta på ledningsgruppsmötena: Jag ger mig aldrig, detta ska i mål. Några år senare när jag funderade på resan inser jag den otroligt viktiga roll som Eva hade i den stora förändringen. Eva var inte den som stack ut vid anställningstillfället, men hon stack verkligen ut när det gällde. Hon jobbade genom medarbetarna och tillsammans med medarbetarna, mig och övriga i ledningsgruppen. Hennes Grit smittade av sig och skapade organisatorisk flow.

Grit är viktigare än talang.

Vi håller med Angela Ducksworth. Grit är viktigare än talang. Idag särskilt mycket eftersom det är de ständiga transformationernas tid. Och de har kommit för att stanna. De är tuffa, tar tid och kräver ledare som står pall och inte viker ner sig. Aldrig och inte en tum!

Såklart är de personerna svåra att hitta. Hittills har de smugit under rekryteringsradarn och det har fångat vårt intresse. Sedan en tid har vi utvecklat ett instrument med olika tester, referenstagning och intervjuer som fångar just Grit i en person. Det har vi gjort i samarbete med bl.a psykologer och personer väl insatta i hjärnforskningen. Vi tror så mycket på behovet av Grit i turbulenta tider och vid tuffa transformationer och vi vill dra vårt strå till stacken. Matcha duktiga människor med Git med företag som står inför tuffa uppdrag där det gäller att inte vika ner sig. Vi skapar organisatorisk flow där människor växer och nya rekord slås. Nyfiken? Hör av dig så berättar vi mer.

 

 

Skriven av:

Gunnar Ekman

Läs mer

Fler artiklar

Vi deltar ofta i intressanta och utvecklande situationer som debatter, podcasts och artiklar. Här hittar ni ett axplock av olika medier.

River Jumps reflekterar
2021-04-13
Vänd organisationsschemat

En riktig ledare ser det rättvända organisationsschemat, stöttar och ger rätt förutsättningar för "the Frontline People" för prestationer på topp.

River Jump reflekterar
2021-03-30
Laget före jaget

Ledarskapet är nyckeln till att jaget inte tillåts härska över laget. Det behövs ledare med både kunskap och personlighet som tillåter lag att växa fram.

RIVER JUMP REFLEKTERAR
2021-03-17
I mellanrummet mellan idrott och företagandet

Det finns många föreningar idag som är likt företag t ex alla våra lagidrotter i högsta ligorna. De har att förena det som händer på planen med det som affärer ger.

Riverjump Reflekterar
2021-03-14
Det handlar om samspel mellan människor

Finns det några likheter mellan en vass femma i hockey och ett säljteam eller några konsulter som arbetar ihop. Såklart att det gör.

Se alla nyheter
Arrow Black

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev! Vi spammar inte, vi skickar ett utskick ungefär varannan vecka med information och artiklar kring ledarskap och förändring.

Tackar! DU HAR NU SIGNAT UPP FÖR VÅRT NYHETSBREV!
Oops! NÅNTING BLEV FEL.