June 14, 2024

Energikris? Nej, energi är ju gratis!

En energikris du kan besegra!

Idag står uttrycket energikris i fokus i debatter, artiklar och samtal på arbetsplatser och bland vänner. Många är oroliga både för sin privata ekonomi och för den verksamhet de är en del utav. Energipriset rusar i höjden och nya grepp behöver till för att samhället på ett hållbart sätt ska kunna fungera.  

Samtidigt ser vi också en energikris på jobbet. Inget det skrivs och debatteras om men snacket går. ”Det går tungt efter semestern”, det är inte så kul som det borde vara”, ”jag är helt dränerad på energi när helgen kommer” är några bland många röster som ofta hörs idag.

Förra helgen var vi på en fotbollsmatch och det var en viktig sådan. Bägge lagen ställde upp och matchen blåstes igång. Efter en halvlek var det så uppenbart att ett av lagen hade bestämt sig, var fyllda med energi och beredda att ge allt för tre poäng.

Även ett otränat öga kunde se att det laget hade en gemensam spelidé som alla ställde upp på. De lyfte och klappade om varandra på planen, deras coach stöttade och gav instruktioner när det behövdes. De åkte på ett baklängesmål men kvitterade snabbt och tog också ledningen. Det var ett välsmort maskineri med hög och riktad energi. En del passningar gick snett förstås men det var inget de fokuserade på. Målet var tydligt och envist kämpade alla för att det skulle uppfyllas.

Motståndarlaget gnällde mest på varandra och de tappade fokus i samma takt som de förlorade sin ledning. Matchen slutade 4-1 och det kunde nog inte ha slutat på något annat sätt.

Bäst energi vinner och det är så tydligt i idrottsvärlden

Ett sämre lag slår ofta ett bättre om de har rätt energi. Gång efter gång ser vi bra lag som ramlar ur serier och sämre som överraskar och vinner. Det ser ut så i idrottsvärlden och naturligtvis förhåller det sig på samma sätt i näringsliv och offentlig sektor. Det är ingen större skillnad på att spela match eller att prestera på topp i viktiga säljmöten. Det är alltid möten med och mellan människor och det är just där energin avgör.

Det allra bästa med den mänskliga energin är att den inte är beroende av något energibolag eller av elkablar som kan gå sönder. Den är dessutom gratis, får människor att både må och prestera bra.  

Forskare och ledare har letat i årtionden efter hemligheten bakom framgångsrikt ledarskap. Varje år kommer ett dussintal nya böcker som lovar komma med svaret. I våras publicerades en artikel i Harvard Business Review där Emma Seppäla och Kim Cameron jämförde olika ledarfaktorers betydelse för lyckat ledarskap.
“The one thing that supersedes all these factors is positive relational energy: the energy exchanged between people that helps uplift, enthuse, and renew them”.
Positiva energivare odlar relationer som inkluderar medkänsla, ödmjukhet, vänlighet, tillit, ärlighet, generositet, tacksamhet och erkännande i organisationen. Med det som grund frodas förstås prestationer!

Pandemin och annat har påverkat välmående och energi hos så många och på så många arbetsplatser. Det vet vi. Och likaså att positiva energigivande ledare är viktigare än någonsin. Flertalet studier, förutom den vi refererade till ovan, visar att energiledare (positive energizers) levererar avsevärt högre engagemang, lägre personalomsättning, ökat välmående hos medarbetare och högre aktieägaravkastning. I vissa studier ser man att lönsamhet och produktivitet ökar med en faktor på fyra eller mer.  

Då vi arbetar med energiresan, dvs hjälper företag att gå från låg till hög energi, så är det några steg som är centrala i processen. Det handlar om att:

1.   Sätta energikartan och ta ut kompassriktningen. Ta reda på var energi läcker, var den goda finns och vilka områden som behöver fokuseras för att höja energin.

2.   Rusta energiledare för att kunna ta energimatchen. Det handlar bl.a om att intressera sig för och begripa de medarbetare man har. Att hjälpa dem att utvecklas och att bygga relationer där styrkor står i fokus. Det handlar om att utveckla ett mod att hantera de som är energitjuvar och om att våga vända på de stenar som behöver vändas på. Och det handlar om att tydligt kunna peka ut färdriktning och spelregler. Inte alls olikt en skicklig coach i något idrottslag.

3.   Se till att det händer. Likt alla förändringar så krävs ledarskap i vardagen. Stort såväl som smått. Det ledare säger och gör varje dag i möten, småprat, mail och annat spelar roll. Uthållighet är en av energiledares kanske viktigaste egenskaper. Det handlar om feedback, om att lyfta de goda framstegen och om att vara där det händer.

Energins spelplan är där människor finns och det är där energiledarskap utövas.

Vi lovar inte att det är enkelt eller att det går snabbt. Däremot lovar vi att det är kul och att det ger resultat. Resultat som håller och syns i människors känsloliv och på sista raden. Vi hjälper er att nå nya höjder - Vi är River Jump.
Skriven av:

Läs mer

Fler artiklar

Vi deltar ofta i intressanta och utvecklande situationer som debatter, podcasts och artiklar. Här hittar ni ett axplock av olika medier.

Riverjump Reflekterar
2024-06-14
Från Prat Till Resultat - vardagens ledarskap

Småpratet är en huvudnyckel till utveckling, affärer och ett bra resultat på sista raden. Och, det är i småpratet bl a kulturen och kreativiteten byggs.

River Jump reflekterar
2024-06-14
Det gäller att hänga med, imorgon är redan här

Världens största hotellföretag äger inga hotell – Airbnb, världens största taxibolag äger inga bilar – Uber. Hur ser det ut för er i morgon?

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev! Vi spammar inte, vi skickar ett utskick ungefär varannan vecka med information och artiklar kring ledarskap och förändring.

Tack! Du har nu signat upp för vårt nyhetsbrev.
Oops! Något blev fel. Kontrollera dina uppgifter igen.