September 3, 2020

Fyren visar vägen när det stormar

Det är få saker vi människor tycker är så besvärligt att hantera som osäkerhet. Hela vår hjärna är inställd på att skapa förutsebarhet och trygghet.

Fyren visar vägen när det stormar.

Det är få saker vi människor tycker är så besvärligt att hantera som osäkerhet. Hela vår hjärna är inställd på att skapa förutsebarhet och trygghet. Bara tanken på att ge sig in i osäkra sammanhang skrämmer de flesta av oss. Nu är det ju så att livet är en osäker plats. Både privat och på jobbet. Vi kan tex bli lämnade eller sjuka och på jobbet kan vi få nya arbetsuppgifter, hamna i stora transformationer eller små förändringar.

Att vi ser på osäkerhet på olika sätt i organisationer är alldeles klart. Höga chefer som har mycket att säga till om och ofta andra jobbalternativ, om det skulle knipa, förhåller sig ju på ett helt annat sätt till förändringar än den som inte har så mycket att säga till om och har färre reservutgångar.

Det låter högtravande, men vi lever i en tid där förändringar är vardagen och både ledare och medarbetare får tugga i sig att osäkerheten är tätt inpå.

Det finns en hel del som ledare kan göra för att göra osäkerhetsresan lättare för medarbetare.

Vår erfarenhet är att i tider av förändringar så ökar medarbetares oro och osäkerhet samtidigt som chefer försvinner in i en mötescirkus. Möten som handlar om hur det ska bli, vilken strategi som skall användas och vem som skall göra vad. Inte minst hantera alla de utmaningar som förändringar för med sig. Dessutom är det lätt som chef att ”springa på alla puckar”. Tempot blir högt och det är så lätt att gå i fällan att göra det som är bråttom före det som är viktigt. För, det som är riktigt viktigt är de människor som står för affären och omsättningen i organisationen.

Det är inte så enkelt, det vet vi också, men på en önskelista för vad chefer bör göra i en transformation eller någon annan sorts förändring är:

1. Sätta en ungefärlig plan på struktur, strategi och mål med förändringen. Vi skriver ungefärlig för det enda vi vet om framtiden är att det inte blir som vi tänkt. Saker kommer att dyka upp som gör att planen måste göras om. Som boxaren Mike Tyson har sagt. Alla har en plan eller strategi tills jag knockar dem. Inga planer tål kontakten med verkligheten och därför räcker ”tillräckligt bra”. Simon Sinek har uttryckt det som ”Always plan for the fact that no plan ever goes according to plan”.

2. Våga fatta de nödvändiga besluten. Det inger trygghet att se ledares handlingskraft. I osäkra tider finns det inte utrymme för osäkra chefer.

3. Kommunicera, kommunicera och kommunicera. Finns inget att kommunicera, säg det. Medarbetare behöver veta hur det är tänkt, vad det ska leda till och hur det ska gå till. Sen förstår de förstås att det inte finns svar på alla frågor, men de kan behöva ställa dem ändå.

4. Vara där du behövs som mest. Vardagsoro finns i medarbetarnas vardag. Om du är där så finns du tillgänglig att svara på frågor, ta tempen på förändringen och ta kål på några av de rykten som alltid dyker upp i förändringar.

Låt inte möten med dina chefskollegor slå benen av ditt närvarande och kommunikativa ledarskap. För det är det bästa sättet att leda förändringar. Speciellt när vi aldrig riktigt vet hur det kommer att bli. Framtiden är ju osäker.

Hur många kunde förutse det som händer i digitala kanaler idag som Instagram, Facebook, Youtube och TikTok. Eller att finanskris och Coronakris skulle lamslå hela länder? Inte vi och förmodligen inte du heller. Framtiden går inte att förutsäga.

Vi skapar organisatorisk flow där människor växer och nya rekord slås. Nyfiken? Hör av dig så berättar vi mer.

 

 

Skriven av:

jennie Brobeck

Läs mer

Fler artiklar

Vi deltar ofta i intressanta och utvecklande situationer som debatter, podcasts och artiklar. Här hittar ni ett axplock av olika medier.

River Jumps reflekterar
2021-04-13
Vänd organisationsschemat

En riktig ledare ser det rättvända organisationsschemat, stöttar och ger rätt förutsättningar för "the Frontline People" för prestationer på topp.

River Jump reflekterar
2021-03-30
Laget före jaget

Ledarskapet är nyckeln till att jaget inte tillåts härska över laget. Det behövs ledare med både kunskap och personlighet som tillåter lag att växa fram.

RIVER JUMP REFLEKTERAR
2021-03-17
I mellanrummet mellan idrott och företagandet

Det finns många föreningar idag som är likt företag t ex alla våra lagidrotter i högsta ligorna. De har att förena det som händer på planen med det som affärer ger.

Riverjump Reflekterar
2021-03-14
Det handlar om samspel mellan människor

Finns det några likheter mellan en vass femma i hockey och ett säljteam eller några konsulter som arbetar ihop. Såklart att det gör.

Se alla nyheter
Arrow Black

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev! Vi spammar inte, vi skickar ett utskick ungefär varannan vecka med information och artiklar kring ledarskap och förändring.

Tackar! DU HAR NU SIGNAT UPP FÖR VÅRT NYHETSBREV!
Oops! NÅNTING BLEV FEL.