June 14, 2024

I mellanrummet mellan idrott och företagandet

Det finns många föreningar idag som är likt företag t ex alla våra lagidrotter i högsta ligorna. De har att förena det som händer på planen med det som affärer ger.

Två världar måste ihop till en

I den gamla tiden var idrottsföreningar och företag två skilda saker åtskilda av ett mellanrum. Äpplen och päron på varsin sida av bordet alltså.  Idag har de kommit samman och mellanrummet fylls nu av vad vi kan kalla hybridorganisationer eller kanske ”föreningsföretag”. En blandning av idrott och affärer.

I alla de föreningar som är just är likt ett företag, som måste fokusera både på att leverera på planen med det som skapar affärsresultat, har det lite annorlunda mot vad de flesta av oss är vana vid. Människor i sådana organisationer känner oro inför varje säsong, en klump i magen vid förluster för att inte tala om känslan när förluster radas upp. Dessutom är det två väldigt olika logiker som möts. Föreningslivets fokus på att alla ska med och må bra möter resultaträkningars tydliga signaler (särskilt nu i pandemitider förstås). Det är som att balansera på en lina.

För mycket fokus på affärer kan kosta en plats i högsta divisionen och ett för stort fokus på elitlag sker på bekostnad av annan verksamhet inom föreningsvärlden som text ungdomssatsning.

Vem ska tycka till?

Det är många som tar sig rätten att tycka till. Spelare, föräldrar, sponsorer, spelaragenter, anställda, branschföreningar, fd spelare, medlemmar och fler förstås. Att hantera allt det är inte helt enkelt. Undrar om inte Klubbdirektörer är att likna vid balanskonstnärer som verkligen behöver hålla tungan rätt i mun. Jo vi tror det och vi kan hjälpa till om det behövs.

Skriven av:

Gunnar Ekman

Läs mer

Fler artiklar

Vi deltar ofta i intressanta och utvecklande situationer som debatter, podcasts och artiklar. Här hittar ni ett axplock av olika medier.

Riverjump Reflekterar
2024-06-14
Från Prat Till Resultat - vardagens ledarskap

Småpratet är en huvudnyckel till utveckling, affärer och ett bra resultat på sista raden. Och, det är i småpratet bl a kulturen och kreativiteten byggs.

River Jump reflekterar
2024-06-14
Det gäller att hänga med, imorgon är redan här

Världens största hotellföretag äger inga hotell – Airbnb, världens största taxibolag äger inga bilar – Uber. Hur ser det ut för er i morgon?

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev! Vi spammar inte, vi skickar ett utskick ungefär varannan vecka med information och artiklar kring ledarskap och förändring.

Tack! Du har nu signat upp för vårt nyhetsbrev.
Oops! Något blev fel. Kontrollera dina uppgifter igen.