March 17, 2021

I mellanrummet mellan idrott och företagandet

Det finns många föreningar idag som är likt företag t ex alla våra lagidrotter i högsta ligorna. De har att förena det som händer på planen med det som affärer ger.

Två världar måste ihop till en

I den gamla tiden var idrottsföreningar och företag två skilda saker åtskilda av ett mellanrum. Äpplen och päron på varsin sida av bordet alltså.  Idag har de kommit samman och mellanrummet fylls nu av vad vi kan kalla hybridorganisationer eller kanske ”föreningsföretag”. En blandning av idrott och affärer.

I alla de föreningar som är just är likt ett företag, som måste fokusera både på att leverera på planen med det som skapar affärsresultat, har det lite annorlunda mot vad de flesta av oss är vana vid. Människor i sådana organisationer känner oro inför varje säsong, en klump i magen vid förluster för att inte tala om känslan när förluster radas upp. Dessutom är det två väldigt olika logiker som möts. Föreningslivets fokus på att alla ska med och må bra möter resultaträkningars tydliga signaler (särskilt nu i pandemitider förstås). Det är som att balansera på en lina.

För mycket fokus på affärer kan kosta en plats i högsta divisionen och ett för stort fokus på elitlag sker på bekostnad av annan verksamhet inom föreningsvärlden som text ungdomssatsning.

Vem ska tycka till?

Det är många som tar sig rätten att tycka till. Spelare, föräldrar, sponsorer, spelaragenter, anställda, branschföreningar, fd spelare, medlemmar och fler förstås. Att hantera allt det är inte helt enkelt. Undrar om inte Klubbdirektörer är att likna vid balanskonstnärer som verkligen behöver hålla tungan rätt i mun. Jo vi tror det och vi kan hjälpa till om det behövs.

Skriven av:

Gunnar Ekman

Läs mer

Fler artiklar

Vi deltar ofta i intressanta och utvecklande situationer som debatter, podcasts och artiklar. Här hittar ni ett axplock av olika medier.

River Jumps reflekterar
2021-04-13
Vänd organisationsschemat

En riktig ledare ser det rättvända organisationsschemat, stöttar och ger rätt förutsättningar för "the Frontline People" för prestationer på topp.

River Jump reflekterar
2021-03-30
Laget före jaget

Ledarskapet är nyckeln till att jaget inte tillåts härska över laget. Det behövs ledare med både kunskap och personlighet som tillåter lag att växa fram.

Riverjump Reflekterar
2021-03-14
Det handlar om samspel mellan människor

Finns det några likheter mellan en vass femma i hockey och ett säljteam eller några konsulter som arbetar ihop. Såklart att det gör.

River Jump reflekterar
2021-03-13
En transformation kräver Grit!

Det är tufft att jobba i näringsliv och offentlig sektor idag. Mycket händer i världen och vi har dåligt kontroll på vad. Vilka ledarkvaliteter behövs?

Se alla nyheter
Arrow Black

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev!

Missa inga nyheter, signa upp för vårt nyhetsbrev! Vi spammar inte, vi skickar ett utskick ungefär varannan vecka med information och artiklar kring ledarskap och förändring.

Tackar! DU HAR NU SIGNAT UPP FÖR VÅRT NYHETSBREV!
Oops! NÅNTING BLEV FEL.